En este artículo abordamos la problemática de aquellas situaciones en que el trabajador de origen rumano ha cumplido la edad de 61 años y se encuentra en situación legal de desempleo, cobrando la prestación o un subsidio.
Se mantiene vigente a aquellos que resulte de aplicación lo establecido en la disposición final 12.2 de la Ley 27/2011, de 1 de agosto.
Podrán acceder a la jubilación anticipada los trabajadores que reúnan los siguientes requisitos:
1. Tener 61 años de edad real.
2. Acreditar un período mínimo de cotización efectiva de:
30 años, sin que se tenga en cuenta, a tales efectos, la parte proporcional por pagas extraordinarias ni el abono de años y días de cotización por cotizaciones anteriores a 1-1-67.
Del período de cotización, al menos 2 años deberán estar comprendidos dentro de los 15 inmediatamente anteriores al momento de causar el derecho o al momento en que cesó la obligación de cotizar, si se accede a la pensión de jubilación anticipada desde una situación de alta o asimilada al alta sin obligación de cotizar.
3. Encontrarse inscritos, como demandantes de empleo, en las oficinas del servicio público de empleo, durante un plazo de, al menos, 6 meses inmediatamente anteriores a la fecha de solicitud de jubilación.
4. Que el cese en el trabajo, como consecuencia de la extinción del contrato de trabajo, no se haya producido por causa imputable a la libre voluntad del trabajador. A tales efectos, se entenderá por libre voluntad del trabajador la inequívoca manifestación de voluntad de quien, pudiendo continuar su relación laboral y no existiendo razón objetiva que la impida, decide poner fin a la misma. Se considerará en todo caso que el cese en la relación laboral se produjo de forma involuntaria, cuando la extinción se haya producido por alguna de las causas previstas en el art.208.1.1 de la Ley General de la Seguridad Social (LGSS).
Si la opción del trabajador rumano es la de acceder a la jubilación anticipada ha de tener en cuenta varias cosas:
1º Se va a aplicar un coeficiente reductor por edad La cuantía de la pensión se determina aplicando a la base reguladora el porcentaje general que corresponda en función de los años cotizados y el coeficiente reductor que corresponda.
La cuantía que resulte será objeto de reducción mediante la aplicación, por cada trimestre o fracción de trimestre que, en el momento del hecho causante, le falte al trabajador para cumplir la edad legal de jubilación que en cada caso resulte de la aplicación, de los siguientes coeficientes en función del período de cotización acreditado:
1. Coeficiente del 1,875 por 100 por trimestre cuando se acredite un período de cotización inferior a 38 años y 6 meses.
2. Coeficiente del 1,750 por 100 por trimestre cuando se acredite un período de cotización igual o superior a 38 años y 6 meses e inferior a 41 años y 6 meses.
3. Coeficiente del 1,625 por 100 por trimestre cuando se acredite un período de cotización igual o superior a 41 años y 6 meses e inferior a 44 años y 6 meses.
4. Coeficiente del 1,500 por 100 por trimestre cuando se acredite un período de cotización igual o superior a 44 años y 6 meses.
2º Que en caso de no haber cotizado más de 15 años en España, se van a totalizar los períodos cotizados en Rumanía y España, de manera que a la pensión teórica calculada de acuerdo al anterior apartado, se va a aplicar el porcentaje de años cotizados en España, respecto del total y se va a determinar por el Estado Español la cuantía final a abonar, en virtud de dicho porcentaje.
3º Dicha pensión básica con sus correspondientes actualizaciones puede estar sujeta a COMPLEMENTOS POR MÍNIMOS.
Cuando se le reconozca el derecho a una pensión prorrata teniendo en cuenta los períodos de seguro cumplidos en otros Estados miembros de la Unión Europea y no supere el límite de rentas establecido anualmente en la Ley de Presupuestos Generales del Estado, se le garantizará el percibo de la cuantía mínima prorrateada de la pensión que se trate. Para ello se le reconocerá un complemento igual a la diferencia entre el importe de la cuantía mínima prorrateada y el de la pensión prorrata que le corresponde.
Tenga derecho o no al complemento del apartado anterior, si la suma del importe de sus pensiones, españolas y extranjeras, no alcanza la cuantía mínima establecida anualmente en la Ley de Presupuestos Generales del Estado, para la pensión que se trate, y siempre que resida en España y no supere el límite de rentas, se le garantizará el percibo de la citada cuantía mínima.
Que la principal problemática viene por la reducida pensión que el Estado Rumano reconoce a los trabajadores de dicho país, encontrándonos pues en un supuesto de complemento a mínimo en la resolución que emana del Instituto Nacional de la Seguridad, en la mayoría de los casos, de tal manera que en dicha resolución se indica como COMPLEMENTO POR RESIDENCIA, e indicando además en dicha resolución con una NOTA: “Si percibe “complemento por residencia”, su cuantía puede variar en función de las pensiones de Instituciones extranjeras y se suprimirá si fija su residencia fuera del territorio nacional”.
Se considera que la residencia se fija fuera del territorio nacional si se ha establecido en Rumanía por más de 90 días. Por lo que a tenor de la legislación de Seguridad Social y lo expuesto en la resolución del pago de pensión se perdería el derecho al complemento por mínimos, debiendo el rumano establecerse en España si quiere conservar el derecho.
Esto chocaría con el artículo 7 del Reglamento (CE) nº 883/2004 del Parlamento Europeo y del Consejo, de 29 de abril de 2004, sobre la coordinación de los sistemas de seguridad social. En el que se prevé expresamente la SUPRESIÓN DE LAS CLÁUSULAS DE RESIDENCIA, indicando que “Salvo disposición en contrario del presente Reglamento, las prestaciones en metálico debidas en virtud de la legislación de uno o de varios Estados miembros o del presente Reglamento no podrán sufrir ninguna reducción, modificación, suspensión, supresión o confiscación por el hecho de que el beneficiario o los miembros de su familia residan en un Estado miembro distinto de aquel en que se encuentra la institución deudora.”
Dependiendo de si los tribunales consideran el Complemento a mínimos integrantes de la pensión, los rumanos conservarían ese derecho por ser miembros de la Unión Europea. Por el momento, deberán residir en España para conservar dicho derecho.
Tengo 63 anos, e cotizado 20 anos en Rumania y recibo una pension de 150 euros ,en Espania e cotizado 12,6 anos .Puedo pedis prehubilacion? En esto momento no esoy trabahando y no tengo dercheo de cobrar ayuda o desempleo los ultimos 6 anos fueron 3 en regimen autonomo y 3 en servicio domestico. Mi marido es espaniol y recibe una pension de 748 euros mensual, influie sobre mis derechos o no?
Le recomiendo que cotice 15 años en España para tener la jubilación mínima pagada por el estado Español sin que procedan a aplicar la reducción o prorrateo entre los dos países. Como su caso es bastante más complejo de explicar seria conveniente hablarlo en el despacho. Muchas gracias.
Buenas tardes ,mi nombre es aly
Pregunto por mi padre que tiene 67 años y a pedir la jubilación en España le pide cartea de munca din tara din Constanta
Como puede pedir el eso después de 39 años
Muchas gracias pero no sabemos en Rumania donde se puede pedir la vida laboral
Buenos días,
en primer lugar le damos las gracias por su mensaje.
Tu padre, si no tiene la vida laboral de Rumania (cartea de munca), tiene que solicitar ante la Seguridad Social de Rumania (Casa de asigurari din Constanta) un documento que se llama «adeverinta» mediante el cual se especificarán los años cotizados en Rumania.
Espero que le hemos podido ayudar con la respuesta.
Si necesita más detalles, rogamos, contacte con nuestros abogados al número de teléfono siguiente: 932006766.
Atentamente,
Marin&Pasalodos Abogados
Bunà ziua, eu am cotizat īn România 9ani jumate si aici īn spania am 3 ani cotizati, mia dat Procentajul de 67% de descapacidad fizic si psihic, prima datà am adus cartea de muncá din Romània la seguridad social īn spania si nu am avut cotizat īn spania decīt 6 luni de zile si mia respins cererea de Juvilacion por descapacidad, pentru càci mia zis càci trebuie sà am cotizat mai mult de un an de zile īn spania ca sàmi uneascà ani din spania cu cei lucrati si cotizat īn România,
Buna ziua.
Va multumim pentru mesaj si va raspundem in continuare:
Las personas que tienen derecho a anticipar el cobro de la pensión por jubilación por discapacidad son aquellos trabajadores por cuenta ajena o propia; los cuales se encuentran incluidos en uno de los regímenes recogidos por el Sistema de la Seguridad Social. Del mismo modo, han de reunir los siguientes requisitos:
1. Encontrarse en situación de alta o asimilada de alta en la fecha del hecho causante.
2. A lo lardo de su vida laboral debe haber trabajado durante un tiempo efectivo que sea equivalente, al menos, al del periodo de cotización exigido para acceder a la pensión de jubilación.
3. Estar afectado por una discapacidad reglamentaria con un grado igual o superior al 45%.
Además, la edad mínima establecida por la Seguridad Social para acceder a la pensión de jubilación anticipada por discapacidad igual o superior al 45% es de 56 años.
Buna ziua
Avand in vedere ca nu am inteles bine care era intrebarea dvs (in realitate nu ati intrebat nimic..) si a trebuit sa presupunem, v-am scris mi sus ce criterii trebuiesc indeplinite pentru a va pensiona anticipat cu acest grad de handicap de 67%. Inteleg ca si adunand anii din Romania nu aveti cei 15 ani minim obligatorii.
In speranta ca v-am putut ajuta, va dorim multa sanatate!
Cu stima,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
tengo 60 años .De momento no pinso en jubilacion anticipada,ni tengo el derecho.tengo 7 años cotizados hasta el momento.Estoy trabajando como empleada de hogar.Si puede aclararme cuando me puedo jubilar (con 65 años ?) y lo que no he entendido es la ultima parte-«esto chocaria con el articulo…………………………Gracias de antemano.
Se puede jubilar con 65 años siempre y cuando haya cotizado el tiempo suficiente para originar este derecho. (actualmente establecido en 15 años para una persona de su edad). Si no ha alcanzado ese periodo de carencia en España (15 años) puede sumar los años cotizados en Rumania previa solicitud al Organismo Español de Seguridad Social. Para más información no dudes en ponerse en contacto con nosotros a los números de tel: 932006766, 608565018. Gracias.
Buna seara , am o mare rugaminte la dv , in speranta ca sunteti romani si ma puteti intelege mai bine va scriu in limba mea natala. Cu 12 ani in urma sotul meu a decedat aici in Spania , nu am primit pensie de vaduva precizandu mi ca ii lipseau cateva zile de cotizare pana a implini un an cotizat! Nu cunosteam limba spaniola ptr ca eram in aceasta tara doar de 6 luni , imi aduc aminte ca m i s a comunicat printr un translator ca asi puteaincerca dupa 5 ani sa mi cer drept de pensie ca se mai adauga la tot ce a cotizat cate ceva ….nu va pot explica ce ! Acum ma aflu intr o situatie putin complicata , sunt in medical ptr ca am facut un infarc acum o luna ! Asi dori sa mi dati si mie o mana de ajutor , di
Stimata doamna,
va rog sa ma sunati maine dupa ora 17 la numerele de telefon: 932006766 sau 608565018 pentru a intelege mai bine situatia dvs. Din ceea ce ati scris nu as putea da un raspuns corect. Va multumesc.
Bună ziua am lucrat aici în Spania 7 ani și jumătate ,m-am îmbolnăvit și am stat in incapacidad laboral aproape doi ani ,in final am obținut targeta de discapacidad 33 % apoi am fost dată de alta.
După un an în care nu am găsit nimic de muncă am mers la SEPE pentru a cere el RAI ,nu mi-l dau pentru că soțul meu lucrează și nu mă incadrez însă mă incadrez la ajutorul pentru persoane de peste 52 de ani .
Problema e cä nu vor să mi-l acorde sub motiv că cei din Romania nu răspund la cererea de confirmare a cărții de muncă pe care eu am prezentat-o in original .Am întrebat în Romania și aici mi-au spus că doar cu cartea de muncă în original e de ajuns pentru că nu apar in sistemul informatic decât în anul 2001 restul e un cartea de muncă , vă rog să mă lămuriți cum aș putea rezolva această problemă ,vă mulțumesc din suflet
Buna ziua.
In primul rand, va multumim pentru ca ati contactat cabinetul de avocatura Marin Pasalodos!
In al doilea rand, in legatura cu intrebarea dumneavoastra va sfatuim sa faceti o cerere/adresa (in scris, inclusiv pe e-mail se poate realiza) catre Casa de Asigurari din Romania prin care sa solicitati sa raspunda cat mai repede celor din Spania, confirmand stagiul de cotizare romanesc conform cartii de munca, deja depuse in original.
O zi buna!
Cu respect,
Marin&Pasalodos
Buna ziua. Ma numesc Constanta. Anul acesta voi inplini 61 de ani. Sunt pencionata in Romania (pensie Comunitaria) si doresc sa stiu daca ma pot penciona anticipat in Spania? Am 12 si o luna in Spania si 22 de ani in Romania. Multumesc anticipat.
Buna ziua. Va multumim pentru comentariu si va raspundem in continuare in limba spaniola.
Para poder jubilarse en España, anticipadamente, tiene que tener una edad mínima de 63 años en 2021 (o 64 si se ha cotizado menos de 37 años y tres meses) si se trata de jubilación anticipada voluntaria. O 61 años si es forzosa -que se convertirían en 62 años si la cotización acumulada es menor de 37 años y tres meses-.
Deci, se poate la 61 de ani daca aceasta pensionare este una fortata: adica v-ati pierdut locul de munca in mod INVOLUNTAR. Dar cum aveti cotizati in ambele state mai putin de 37 de ani si 3 luni va trebui sa asteptati sa iesiti la pensie (daca este una fortata) la varsta de 62 de ani (aceasta este varsta stipulata pt anul 2021).
In speranta ca v-am putut fi utili, va saluta cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS.
Tengo 10 anio cruzado en España y 30 anio cruzado en Romania .Mi pregunta es puedo pedir pensión anticipada
Buna ziua,
Va multumim pentru ca ne-ati contactat.
Pentru a va putea da o informatie corecta si cat mai completa avem nevoie sa stim ce varsta aveti ??
Va rugam sa ne trimiteti mail cu raspunsul la intrebarea noastra pe adresa: secretaria@marinpasalodo.commailto:secretaria@marinpasalodo.com si va vom raspunde intr.-un termen de 24-48 de ore.
Multumim anticipat !
Cu stima,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
Am 61deani si1o ani cotizati an România si 9 an spania NJ ma pot pensiona aici an spania
Buna ziua,
va puteti pesniona cand veti ajunge la varsta de pensionare prin Conveniul European, adica prin a recunoaste anii din Romania in Spania si a cumula stagiul de cotizare.
Cu stima,
Buenas, queria hacer la siguiente consulto, se trata de una persona con 60 años, 17 cotizados en Rumania y 16 en España( estos son los ultimos y mas recientes), actualmente cobra el subsidio de desempleo, lo tiene reconocido hasta noviembre del 2017, fecha en la que cumple los 61 años, los dos ultimos años ha cobrado el paro, se desvinculo de la ultima empresa donde trabajaba en Mayo del 2014 y fue por motivos ajenos al trabajador, fue un despido.
Queria saber si dicha persona puede jubilarse anticipadamente con estos datos el año proximo cuando cumpla los 61 años???? que coeficientes reductores se le aplicarian??? por ultimo, si la seguridad social española tienen en cuenta los años cotizados en Rumania para el calculo????
Un saludo y gracias
Buenos días, Gabriel.
En primer lugar nos gustaría informarte que todas las consultas jurídicas tienen un coste de 50 euros más IVA (consulta jurídica presencial, en nuestro despacho) y las que se realizan mediante la página de internet: http://www.marinpasalodos.com , en el apartado “servicios online”, 49 euros. Puesto que no has pagado el servicio te voy a contestar de manera general.
A la persona en cuestión se le tendrán en cuenta todos los años cotizados: tanto los años cotizados en Rumania como los cotizados en España.
Y para poder jubilarse con 61 años deberá cumplir los siguientes requisitos:
1. Encontrarse en alta o situación asimilada al alta.
2. Tener 61 años de edad real. A tal efecto, no serán de aplicación las bonificaciones de edad, de las que puedan beneficiarse los trabajadores de algunos sectores profesionales por la realización de actividades penosas, tóxicas, peligrosas o insalubres y las personas con discapacidad igual o superior al 45% o al 65%.
3. Acreditar un período mínimo de cotización efectiva de:
30 años (se computará como cotizado a la Seguridad Social el periodo de prestación del servicio militar obligatorio o de la prestación social sustitutoria, con el límite máximo de un año) sin que se tenga en cuenta, a tales efectos, la parte proporcional por pagas extraordinarias ni el abono de años y días de cotización por cotizaciones anteriores a 1-1-67.
Del período de cotización, al menos 2 años deberán estar comprendidos dentro de los 15 inmediatamente anteriores al momento de causar el derecho o al momento en que cesó la obligación de cotizar, si se accede a la pensión de jubilación anticipada desde una situación de alta o asimilada al alta sin obligación de cotizar.
En el caso de trabajadores incluidos en el Sistema especial para trabajadores por cuenta ajena agrarios, a efectos de acreditar el período mínimo de cotización efectiva (30 años), será necesario que, en los últimos 10 años años cotizados, al menos 6 correspondan a períodos de actividad efectiva en este sistema especial. A estos efectos, se computarán también los períodos de percepción de prestaciones por desempleo de nivel contributivo en este sistema especial.
En el caso de trabajadores contratados a tiempo parcial, para acreditar el período mínimo de cotización de 30 años, se aplicarán, a partir de 04-08-2013, las reglas establecidas en el Real Decreto-ley 11/2013, de 2 de agosto.
4. Encontrarse inscritos, como demandantes de empleo, en las oficinas del servicio público de empleo, durante un plazo de, al menos, 6 meses inmediatamente anteriores a la fecha de solicitud de jubilación. No obstará al cumplimiento de este requisito la simultaneidad de la inscripción señalada con la realización de una actividad por cuenta propia o ajena, siempre que dicha actividad sea compatible con la inscripción como demandante de empleo, según la legislación vigente.
5. Que el cese en el trabajo, como consecuencia de la extinción del contrato de trabajo, no se haya producido por causa imputable a la libre voluntad del trabajador. A tales efectos, se entenderá por libre voluntad del trabajador la inequívoca manifestación de voluntad de quien, pudiendo continuar su relación laboral y no existiendo razón objetiva que la impida, decide poner fin a la misma. Se considerará en todo caso que el cese en la relación laboral se produjo de forma involuntaria, cuando la extinción se haya producido por alguna de las causas previstas en el art.208.1.1 de la Ley General de la Seguridad Social (LGSS).
Los requisitos de encontrarse inscrito en las oficinas de empleo durante, al menos, 6 meses y que el cese en el trabajo no se hubiera producido por causa imputable al trabajador no serán exigibles en aquellos supuestos en los que el empresario, en virtud de obligación adquirida mediante acuerdo colectivo o contrato individual de prejubilación, haya abonado al trabajador tras la extinción del contrato de trabajo, y en los dos años inmediatamente anteriores a la solicitud de jubilación anticipada, una cantidad que, en cómputo global, represente un importe mensual no inferior al resultado de sumar la cantidad que le hubiera correspondido en concepto de prestación por desempleo y la cuota que hubiera abonado o, en su caso, la cuota de mayor cuantía que hubiera podido abonar en concepto de convenio especial con la Seguridad Social. (La novedad radica en la equiparación de los contratos individuales de prejubilación a los acuerdos colectivos).
También podrán acceder a la jubilación, cumplidos los requisitos exigidos en los apartados 1, 2 y 3, siempre que la extinción de la relación laboral anterior haya venido precedida por alguna de las causas señaladas en el apartado anterior:
• Los beneficiarios de la prestación de desempleo, cuando ésta se extinga por agotamiento del plazo de duración de la prestación o por pasar a ser pensionista de jubilación, de conformidad con lo señalado en las letras a) y f), apartado 1, del artículo 213 de la LGSS.
• Los beneficiarios del subsidio por desempleo, de nivel asistencial, mayores de 52/55 años.
• A los trabajadores mayores de 55 años que no reúnan los requisitos para acceder al subsidio por desempleo de mayores de dicha edad, una vez agotada la prestación por desempleo, y continúen inscritos en las oficinas del servicio público de empleo.
No será exigible el cumplimiento de los requisitos 3 y 4, cuando se trate de trabajadores a los que la empresa, en virtud de obligación adquirida en acuerdo colectivo, haya abonado, como mínimo, durante los 2 años anteriores a la fecha de la solicitud de la jubilación, una cantidad que, en cómputo global, no sea inferior al resultado de multiplicar por 24 la suma de los siguientes importes:
• La cuantía mensual de la prestación que hubiera correspondido al trabajador en concepto de prestación contributiva por desempleo, de haber accedido a la situación legal de desempleo, en la fecha de la extinción del contrato de trabajo.
• El importe mensual de la cuota satisfecha por el trabajador en el convenio especial suscrito por aquél.
Para la acreditación del cumplimiento de este requisito, la empresa deberá emitir una certificación en la que consten las cantidades abonadas al trabajador, en virtud de obligación adquirida mediante acuerdo colectivo, al menos durante los 2 años inmediatamente anteriores a la fecha de la jubilación, así como las bases de cotización por desempleo de los 180 días inmediatamente anteriores a la baja en la empresa. El trabajador, junto con la solicitud de la pensión de jubilación, deberá presentar la certificación de la empresa ante la Entidad gestora correspondiente.
En este caso que nos comentas yo aconsejaría que la persona interesada se jubile cuando cumpla la edad de la jubilación, 65 años, y solo conforme la legislación española puesto que las cotizaciones de Rumania hacen que se distribuía proporcionalmente la pensión de acuerdo a lo cotizado en cada país. Teniendo en cuenta que Rumania paga muy poco de jubilación el resultado es menor que el 100% del mínimo español.
Con la esperanza que hemos podido aclarar tus dudas, te saluda atentamente,
Florentina Marin y Tomás Pasalodos Gibert.
HOLA! Sotul meu este nascut in 3 05 1953 si incepand din iunie 2014 primeste pensie comunitara de partea romana,avand reducere de varsta de grupa a 2a de munca.IN ROMANIA A LUCRAT 29,10 LUNI SI IN sPANIA 7 ANI SI 10 LUNI.PARTEAspaniola a zis ca ii plateste la 65 ani.Intrebarea mea este-AR PUTEA SA BENEFICIEZE DE PENSIE ANTICIPATA DIN PPARTEA SPANIOLA ?
Buna ziua, Doamna Elena. Pentru a primi pensia anticipata in Spania este necesar indeplinirea anumitor conditii legale precum:
– sa fie inscris la fortele de munca spaniole sau sa fie inca in campul muncii (encontrarse en alta o situación asimilada al alta)
– sa aiba 61 de ani impliniti.
– sa demonstreze o perioada minima de cotizatii catre statul spaniol sau sa solicite sa i se recunoasca anii din Romania si impreuna cu cei din Spania sa indeplineasca conditia de a fi cotizat minim 30 de ani.
Avand in vedere ca este o procedura complexa va invitam la sediul nostru pentru a putea raspunde la toate intrebarile. Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne sunati la: 932006766. Multumim.
hola, buenos días. mi madre tiene 60 años y tiene cotizados 35 años en Rumanía. actualmente esta recibiendo la pensión allí. mi pregunta es: puede empezar a trabajar aquí dándose de alta en la seguridad social, teniendo en cuenta que esta recibiendo una pensión ahora mismo en Rumanía? muchas gracias. un saludo.
Buenos días, Alexandra ! Para poder contestar correctamente a su pregunta necesitamos más información. Si la pensión que refiere es la jubilación entonces tu mama puede trabajar aquí puesto que la pensión que cobra de Rumania es compatible con un trabajo realizado en otro estado miembro. Si necesitas más información no dudes en llamarnos al núm. de teléfono: 932006766. Mucha gracias.
Buna ziua,am o rugaminte la dv.In Romania am 30 ani lucrati si in Spania 4 ani dupa care am avut 16 luni somaj iar pana la implinirea a 61 ani (28-09-2016) am fost in subsidio para mayores de 55 ani.Vreau sa stiu daca am dreptul la pensie anticipata.
Mentionez ca am completat formularele de pensie comunitara la Seguridad Social in Spania unde locuiesc in prezent.
multumesc anticipat in speranta ca-mi ve-ti da un raspuns.
cu stima
Cristian M.
Buna ziua.
In primul rand va multumim pt intrebare. Pentru a primi pensia la varsta de 61 de ani trebuie sa indepliniti niste conditii. Din cele spuse de dvs in mesaj le indepliniti. Singura problema este ca pensia va fi mica (cea platita de catre statul spaniol avand in vedere ca aici ati cotizat mult mai putin decat in Romania).
Sper ca v-am fost de folos.
Cu respect,
Florentina Marin
He cotizado en España 9 años y en Rumania 35 años Puedo pedir la jubilacion anticipada en España6con 64 años?
Buna ziua.
In primul rand dorim sa va multumim pt mesajul trimis si sa va uram un An Nou Fericit!
In al doilea rand dorim sa va raspundem la intrebare asa cum a fost ea formulata, neavand mai multe date despre situatia dvs in campul muncii.
Avand in vedere ca, intre ambele state, aveti cotizati mai multi ani decat stagiul minim, adica 35 de ani, puteti solicita pensionarea anticipata DOAR daca indepliniti criteriile conform legii. Unul dintre aceste criterii si f important este sa nu fi terminat ultimul contract de munca in Spania in mod voluntar (adica baja voluntaria).
In speranta ca v-am fost de ajutor, va saluta cu respect
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
in 10-februarie2016- am iesiit la pensie atat in Romania cit si Spania,din Spania am primit pensia pina acum trei luni de atunci nu am mai primit nimic,Intrebarea mea este pentru ce cauze nu imi primesc drepturile mele legale si ce trebuie sa fac cui sa ma adresez aici in Romania-sau trebuie sa vin in Spania -multumiri din inima
Buna ziua. Daca nu este o coincidenta am vorbit ieri la telefon. Deci, astept sa imi trimiteti decizia de pensie si apoi va pot da un raspuns corect si complet.
Zi frumoasa sa aveti !
Buna seara,as vrea sa pun o intrebare, am cotizat in spania 15 ani si 2 luni, in romania 32 de ani cotizati (de unde primesc o pensie) am 63 de ani , intrebarea este , pot sa solicit pensie aici in spania pt cei 15 ani cotizati ? Va multumesc pt raspuns
Buna ziua. Da, puteti solicita pensia in Spania. Va sfatuiesc sa solicitati doar dupa legea spaniola (adica sa nu va ia in calcul timpul muncit in Romania) deoarece acesta fiind mai mare va scadea valoarea pensiei. Sper ca v-am fost de folos. Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon: 932006766. Multumim si Sarbatori Fericite !
buna ziua rugmintea , sa,mi spuneti sint in acel caz cu pensionarea, , vrea y eu sa ma pesionesz la 63 de anii . intrebare daca ma pesionez anticipat am dezavantaz, va multumesc
Buna ziua.
Depinde de fiecare caz in parte. In general exista o penalizare pe care o face Seguridad Social pana la varsta de 65 de ani insa daca se ajunge la un acord cu societatea la care ati lucrat (ultima) aceasta ar putea suporta, din buget propriu, aceasta penalizare. Pentru mai multe detalii sau pentru a raspunde concret, pe cazul dvs, va rugam sa solicitati o ora cu avocatii cabinetului la numerul 932006766. Multumim.
Buenas noches, perdone las molestias. Tengo una consulta se que la edada de prejubilación ahora está en los 63 años y ademas tienes que tener 33 cotizados, pero si tu tienes 25 años en rumania y 15 en españa no se puede?? Gracias. Un codrial saludo.
Buna ziua.
In primul rand dorim sa va multumim pt mesajul trimis.
Se poate sa cumulati anii cotizati in Romania cu cei cotizati in Spania insa, sfatul nostru este sa solicitati pensia pt anii lucrati in Romania, in Romania si pt cei 15 ani lucrati in Spania, in Spania. Va explic si care este rationamentul: daca solicitati pensia conform Conveniului European (adica sa cumulati anii lucrati in cele doua tari europene) se va face un calcul si din totalul pensiei, Spania va plati doar partea ce-i corespunde, ceea ce ar micsora cuantumul pensiei avand in vedere ca ati cotizat mai putini ani in Spania.
Pentru mai multe informatii, va rugam, sa ne contactati la numarul de telefon 932006766.
Va multumim.
Tengo 10 anio cruzado en España y 30 anio cruzado en Romania .Mi pregunta es puedo pedir pensión anticipada
Buna ziua,
Va multumim pentru ca ne-ati contactat.
Pentru a va putea da o informatie corecta si cat mai completa avem nevoie sa stim ce varsta aveti ??
Va rugam sa ne trimiteti mail cu raspunsul la intrebarea noastra pe adresa: secretaria@marinpasalodo.com si va vom raspunde intr.-un termen de 24-48 de ore.
Multumim anticipat !
Cu stima,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
Buna ziua , as dori sa ma ajutati cu un raspuns .Am lucrat in Romania 22 de ani iar in Spania am 8 ani lucrati cu toate drepturile , acum , sant intr o situatie nu tocmai buna si as vrea sa ma intorc acasa , am 56 de ani si va trebui sa mai lucrez pina la implinire a varstele de pensionare . Intrebare a mea este : daca voi putea primi drepturile de pensie din Spania , pentru anii lucrati aici , si in ce conditii , VA MULTUMESC ANTICIPAT .
Buna ziua, stimata doamna.
Raspunsul este ca DA, aveti dreptul sa va primiti pensia aferenta anilor cotizati in Spania. Cand veti ajunge la varsta legala de pensionare, daca veti fi in Romania, veti solicita pensia comunitara specificand anii lucrati in Spania. Cei de la casa de sanatate de unde apartineti vor trimite, intern, catre Seguridad Social pentru a solicita informatiile necesare si a se calcula cuantumul pensiei conform bazei de cotizatie platite aici.
Sper ca v-am fost de folos. Pentru mai multe informatii, va rugam, sa ne scriti la adresa de mail: florentina@marinpasalodos.com.
Va multumim.
Cu respect,
Florentina Marin
Buna ziua, am 20 ani si 5 luni cotizati in Romania din care 3 ani si 2 luni stagiu asimilat si 12 ani si 9 luni cotizati iin Spania.Am implinit 63 anii in 5 dec.2016 si beneficiez de subsidiuo pentru majores de 55 ani.vreau sa stiu daca am dreptul la prnsionare antiicipata.daca raspunsul este afirmativ as dori sa-mi spuneti cat ar fi aprox.pensia daca m-as pensiona anticipat la 64 de ani si cat ar fi daca astept varsta legala de pensionare.Asta bine inteles ca voi efectua plata necesara
Buna ziua. Stimate domn, raspunsul la intrebarea dvs este afirmativ. Conform legislatiei in vigoare si aplicand conveniul european pentru pensii comunitare pentru a solicita pensie anticipata trebuie sa aveti cel putin 61 de ani impliniti si 30 de ani cotizati. Observ ca indepliniti aceste conditii insa sfatul meu este sa asteptati varsta pensionarii, adica 65 de ani si sa cotizati pana atunci catre statul spaniol pentru a va pensiona aici doar dupa legea spaniola deoarece anii din Romania va pot scadea valoarea pensiei semnificativ. Si evident in Romania va veti pensiona dupa legea romana, cele doua fiind compatibile.
Daca doriti mai multe informatii, va rugam, sa sunati la 932006766 pentru a solicita ora cu avocatii nostri. Consultatia jurídica are un cost de 50 euro plus TVA, total: 60,50 euro.
Daca nu puteti veni la birou, va putem raspunde prin e-mail dupa ce am verificat plata. (dupa ce am verificat ca ati abonat banii aferenti consultatiei juridice in contul cabinetului).
Zi frumoasa va doresc !
Buenos dias
Soy rumana de origen y española por nacionalidad, 20 años trabajados en Rumania y 15 en España.
Mis dudas son :
¿cuando me jubile en España me contaran los 35 años?¿Me podré jubilar a los 61?
Gracias anticipadas
Un saludo
Buenas noches, señora Mihaela.
Si usted se quiere jubilar por convenios internacionales podrá hacer la solicitud en España, solicitando la jubilación comunitaria y evidentemente se computaran los 20 años trabajados en Rumania. Ahora bien, nuestro consejo es que se jubile Usted en España conforme la legislación española y en Rumania conforme la ley rumana para que la cuantía de la pensión en España no baje puesto que tiene más años cotizados en Rumania que en España.
Para más información deberá pedir una cita previa con nuestros letrados al núm. de tel. 932006766. Le recordamos que la consulta jurídica tiene un coste de 50 euros más IVA. Le saluda atentamente, equipo Marin&Pasalodos Abogados.
buna seara cind am inplinit virsta de 61 de ani cei de la seguridat social ,,,mau trimes la INS si de aici mi-au cerut cartea de munca din Romania ,,,In Romania an esit la pensie de drept ,,cu 32 de ani lucrati ,,,aici in SPANIA nu am cotizati decit 6,7 luni si ultimi 2 ani am fost in ajutorul de paro de la persoanele mai mar de 57 de ani,,,actele mele au fost trimese de anul trecut din luna octombrie ,,,,si abia saptaman aceasta in martie mi- au confirmat de la casa de pensie din Romania ca au plecat spre spania ,,,,Itrebarea mea este :mi-au spus ca ma pot jubila anticipat aici in Spania ,,,dar nu mi-ai spus nimic si nimeni maso -menos cit o sa-mi faca pensia si cum se fac calculile ,,,in tara iau 935 de lei,,,va multumesc .
Buna ziua.
Din pacate ati cotizat f putin in Spania si din ceea ce relatati ca si valoare, la minim. Deci, chiar daca veti avea o pensie europeana (adica se vor lua in calcul anii cotizati in Romania) Spania este obligata sa plateasca proportional cu ceea ce ati cotizat aici, din 100 % practic (la un calcul general) Spania plateste mai putin de 1%. Noi nu facem aceste calcule insa va putem spune ca pensia spaniola va fi f mica. In schimb, statul spaniol (cand pensia e atat de mica) da un plus de rezidenta sau de «conyugue a cargo», evident daca indepliniti conditiile necesare (adica sa locuiti aici sau daca aveti sotul/sotia in intretinere). Va multumim pt incredere si sper ca v-am fost utili.
Bună ziua,va rog sa.mi răspundeți și mie în privința pensionari în Spania, deci am 60 de ani,am cotizat 20 ani în România aici în Spania am 8 ani îmi puteți spune la ce vârstă ma pot pensiona la cerere și care ar fi pensia cu aproximație?am înțeles ca deja în România ma pot pensiona la cerere are vreo influenta negativa atunci când ma pot pensiona aici în Spania? Dacă încep sa iau pensie din România nu ma afectează când trebuie sa ma pensionez în Spania?ați putea să mă ajutați când vreau sa ma pensionez dacă nu locuiesc în Madrid?
Buna ziua stimate domn,
In primul rand va multumim pentru interesul acordat si in acelasi timp dorim sa va informam ca biroul notru se afla in Barcelona, nu in Madrid. Avand in vedere ca raspunsurile la intrebarile dumneavoastra sunt complexe, va putem lamuri printr-o consultatie juridica prezentiala la biroul nostru (consultatia juridica are un cost de 50 euro + TV, suma ce va fi returnata din onorariile finale daca decideti sa ne angajati). Exista si posbilitatea de a va raspunde prin e-mail in aceleasi conditii (contra cost).
Acestea fiind spuse va informam ca pentru a se pensiona in Spania inainte de varsta pensionarii (65 ani), trebuie sa demostrati ca aveti in campul muncii cel putin 35 de ani cotizati (deci, nu indepliniti conditia). Exista anumite exceptii dar din ceea ce relatati nu reiese ca va incadrati in acestea.
Faptul ca va pensionati in Romania nu va afecteaza o viitoare pensie en Spania.
Sfatul nostru este sa cotizati in Spania inca 7 ani pentru a indeplini minimul de 15 ani si astfel sa solicitati pensia conform legii spaniole, fara sa computati anii din Romania.
Speram ca v-am fost de folos si in cazul in care doriti o consultatie jurídica nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefonm 932006766 in programul urmator: de luni pana vineri de la 9-14h si 16-19h. Va multumim
Buna ziua,ma numesc Maria, ( varsta actuala 59 de ani) am 22 de ani lucrati in Romania si f putini aici doar 2 ani, momentan nu lucrez din motive de sanatate.Intrebarea mea este daca as putea beneficia in viitor de o pensie ,, no contibutiva,,din partea statului spaniol la implinirea varstei de 65 de ani,cum prevede legea,tinind cont ca indeplinesc conditiile de sedere de peste 10 ani in Spania,sau m-ar avantaja mai mult obtinerea unei pensii comunitare? ce proceduri se impun in ambele cazuri? va multumesc ,o zi frumoasa sa aveti!
Buna ziua,
In primul rand va multumim pentru interesul acordat si in acelasi timp dorim sa va informam ca biroul notru se afla in Barcelona. Avand in vedere ca raspunsurile la intrebarile dumneavoastra sunt complexe, va putem lamuri printr-o consultatie juridica prezentiala la biroul nostru (consultatia juridica are un cost de 50 euro + TV, suma ce va fi returnata din onorariile finale daca decideti sa ne angajati). Exista si posbilitatea de a va raspunde prin e-mail in aceleasi conditii (contra cost).
Acestea fiind spuse va informam ca pentru a se pensiona in Spania trebuie sa demostrati ca aveti in campul muncii cel putin 15 de ani cotizati (deci, nu indepliniti conditia). Exista anumite exceptii dar din ceea ce relatati nu reiese ca va incadrati in acestea. Deci, va trebui sa optati pt pensie comunitara.
In ceea ce priveste pensia «no contributiva» trebuie sa indepliniti niste conditii, printre care:
– NU percepeti pensie de batranete deoarece nu aveti acest drept
– Sa aveti indepliniti 65 de ani in momentul solicitarii.
– Sa nu aveti alte venituri.
Inteleg ca va incadrati insa, astfel cum am zis, pentru informatii complete trebuie sa solicitati ora si sa veniti la birou. Va multumim.
Buna ziua,
Am 65 de ani si am obtinut anul trecut am primit pensie anticipata In Spania de 315 € (am avut cotizat 10 ani si 8 luni in Spania) si am pensie si in Romania. Anul acesta in ianuarie am implinit 65 de ani si pensia din spania s-a marit la 320€. Intrebarea mea este pot sa merg in romania si sa stau acolo si pensia din Spania sa o solicit sa o primesc intr-un cont din Romania? Sotia meaare 62 de ani este pensionata in Romania si aici are lucrat in Spania 10 ani si 6 luni, a avut subsidio si au trimiso de la paro la Seguridad Social unde a solicita pensia anticipata. Are un an de cand a solicitat dar nu a primit inca raspunsul si momentan nu primeste nici un ban in Spania. O sa ii dea si din urma pensie sau subsidion ? ea a incetat sa primesca subsidio de cand a solicitat pensia anticipata in Spania.
Buna ziua.
Ne cerem scuze pt intarzierea raspunsului insa abia acum am primit in sistemul nostru acest comentariu.
La prima intrebare raspunsul este afirmativ. Puteti sa solicitati sa primiti pensia intr-un cont deschis in Romania, demonstrand faptul ca v-ati schimbat domiciliul acolo.
2-) Daca indeplineste conditiile si rezolutia va fi pozitiva, va primi banii retroactiv, din momentul solicitarii. (deci, statul spaniol plateste «atrasos» luand ca data de pornire data la care s-a prezentat solicitarea initiala).
Va multumim pt incredere si va dorim o zi buna !
Hola, soy rumana y tengo 46 años, tengo cotizados 15 años y me quiero volver a Rumania, tendré derecho a una pensión de España cuando me llegue la edad?
Buenos días !
Le pido disculpas por no haber contestado hasta ahora pero acabamos de recibir su comentario.
La respuesta es SI. Usted podrá solicitar la jubilación en Rumania reconociendo y acumulando los años cotizados en España. (aplicando el Convenio Europeo subscrito por los dos Estados: España y Rumanía)
Aun así, y, en función de si cumpla Usted con los requisitos, aconsejaría que se jubile en España conforme la Ley nacional y en Rumanía conforme la ley de ahí siendo ambas compatibles.
Atentamente,
Marin&Pasalodos Abogados
Hola .Estoy jubilada en Rumania. Acabo de pedir el subsidio para mayores de 52 años , tengo cotizados en España 9 años y 18 en mi pais . Me dijeron que cumplo los requisitos ,me pidieron copia y originales del carné de trabajo y el formulario E301. Mi pregunta es la siguiente: sería posible que me denegara la solicitud ???
Gracias de antemano.
Buenos días !
Si Usted cumple con los requisitos dudo que le puedan denegar la solicitud, salvo error por parte de la administración.
En caso de algún error por parte de la Administración publica podrá Usted interponer Recurso.
Gracias y suerte !
hola, mi padre ha trabajado en Rumania, y en españa, se ha jubilado aqui en españa, se puede ir a avivir a rumania, no le van a perjudicar en nada? puede vivir en rumania, sin que se le corte una parte del dinero de jubilacion?osea puede vivir donde quiera? he entendido que le pagarian solo la mitad de la jubilacion de españa si va a vivir alli…gracias…
Buna ziua.
In primul rand va multumim pt mesaj si ne cerem scuze pt intarzierea raspunsului insa abia acum am primit intrebarea dvs in sistem.
Pt a va raspunde corect la intrebare as avea nevoie sa vad decizia de pensionare a tatalui. Ca si raspuns general atat pensia din Romania cat si cea din Spania se pot primi in contul specificat de catre pensionar si acesta poate locui in oricare din aceste doua tari, primind pensia aferenta. (doar daca pensia spaniola are un concept aditional cum ar fi: «complemento por residencia», acest adaos nu-l va mai primi daca merge sa locuiasca in Romania.
Pt mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati telefonic la numarul 932006766.
Va multumim.
Buna ziua am lucrat in romania 23 de ani si acum lucrez de 11 ani si 9 lino in spania in 23 august inclines como 61 de ani.Pot sa ma pensiones anticipat multumesc.
Buna ziua.
Multumim pt mesaj si ne cerem scuze pt intarzierea raspunsului insa abia acum ne-a intrat in sistem acest mesaj.
Depinde de situatia dvs personala. Daca sunteti disponibilizat trebuie sa indepliniti niste criterii pt a obtine pensia anticipata iar, in cazul in care, voluntar plecati de la locul de munca atunci conditiile pt solicitarea pensiei sunt urmatoarele:
«• Acceso anticipado a la jubilación por voluntad del interesado. Los requisitos son:
o Tener cumplida una edad que sea inferior en dos años, como máximo, a la edad que en cada caso resulte de aplicación sin que a estos efectos resulten de aplicación los coeficientes reductores que se especifican más arriba.
o Acreditar un período mínimo de cotización efectiva de 35 años, sin que, a tales efectos, se tenga en cuenta la parte proporcional por pagas extraordinarias. A estos exclusivos efectos, se computará como cotizado a la Seguridad Social el período de prestación del servicio militar obligatorio o de la prestación social sustitutoria, con el límite máximo de un año.
• Una vez acreditados los requisitos generales y específicos de dicha modalidad de jubilación, el importe de la pensión ha de resultar superior a la cuantía de la pensión mínima que correspondería al interesado por su situación familiar al cumplimiento de los 65 años de edad. En caso contrario, no se podrá acceder a esta fórmula de jubilación anticipada
• En los casos de acceso a esta clase de jubilación anticipada, la pensión será objeto de reducción mediante la aplicación, por cada trimestre o fracción de trimestre que, en el momento del hecho causante, le falte al trabajador para cumplir la edad legal de jubilación que en cada caso corresponda.»
Sper ca v-am fost de ajutor.
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 932006766.
Va multumim.
Sunteti superbi , ptr raspunsurile care le dati la fiecare ,,,, As vrea sa va intreb ce acte trebuie sa aduc din tara ? Am 61 de ani am lucreati vreo 7 ani in Spania, in Romania la fel am lucrat nu stiu cati ani am ,,, dar la anul mai iau aiuda del REY ULTIMUL , si ptr subsidio ori pensionare aici , ce acte demonstrative cu ani lucrati in tara trebuie sa aduc , sub ce format ,,, tradus , legalizat cum ?Mi-a venit azi denegare la subsidio de 55 ani , precis ptr ca mai am un an de ajutor del REY ,,,,, Vreau sa stiu ptr la anul ce trebuie sa prezint aici in Spania ,,,, acuma nu lucrez fiindca mi-a dat un ICTUS,,,, Multumes ,,
Buna ziua.
Va multumim din suflet pt apreciere si pt mesaj.
Din Romania trebuie sa aveti cartea de munca, CI, extract de cont bancar (unde doriti sa primiti pensia) Aceasta (cartea de munca) nu trebuie tradusa insa trebuie sa o aveti in original cand mergeti la casa de pensii. Acolo o sa va faca copii conform cu originalul si vor verifica, intern, cu casa de pensii din Romania situatia dvs din tara (adica cati ani ati cotizat in Romania).
Avand in vedere ca nu aveti suficienti ani cotizati in Spania va trebui sa solicitati pensia conform Conveniului European subscris de catre cele doua state (Romania si Spania). Din pacate cuantumul pensiei ce-i revine Spaniei sa va plateasca va fi unul destul de mic.
Pentru mai multe informatii, va rugam, sa ne contactati la numarul de telefon 932006766.
Va multumim
Bună ziua,nu știu dacă mai funcționați deoarece ultima postare este din 2017, dacă da?,v aș ruga să mă ajutați cu un sfat!am lucrat în România 29,8 ani și în Spania aprox.,12 ani, vârsta mea 63 ani în decembrie,sunt în paro până în 5 oct.2019,ce mă sfătuiți să fac in continuare? există posibilitatea să continui, dacă aprobă,cu subsidio para majores de 52,care cotizează ca vechime, dacă nu fac 15 ani cotizați în Spania există posibilitatea să plătesc perioada lipsă? mulțumesc!
Buna ziua.
In primul rand va multumim pt mesaj. Da, functionam, am fost in concediu in luna august insa incepand de astazi, 2 septembrie, cabinetul este deschis in programul de lucru 9.30-14.30 si 16-19 h.
Aveti doua posibilitati: sa solicitati pensia conform Conveniului European subscris intre ambele tari (Romania-Spania) ceea ce ar insemna ca anii lucrati in cele doua state europene sa se cumuleze si fiecare tara sa plateasca procentul ce-i corespunde, in functie de anii cotizati.
2-) Sa incercati sa cotizati pana la implinirea celor 15 ani in Spania si sa solicitati pensia separat: in Romania pt anii cotizati acolo si in Spania pt anii cotizati aici. Astfel veti avea doua pensii si cuantumul pensiei spaniole nu va scadea atat de mult ca in cazul cumularii anilor lucrati in ambele state.
Pentru mai multe informatii, va rugam, sa ne contactati la numarul de telefon 932006766.
Va multumim
Buenos días, mí marido tiene 59 años, 29 años trabajados en Rumanía y 20 años en España. Actualmente está trabajando por tanto cotizando. Mí pregunta es, ¿Con que edad puede pedir la jubilación anticipada y de que manera afectaría menos ( me refiero sí se juntan o no los años trabajados en ambos países. Muchísimas gracias
Buenos días,
Gracias por ponerse en contacto con nuestro despacho de abogados. Le aconsejamos solicitar la jubilación en España – por los años trabajados en España, y, por separado, en Rumanía – por los años trabajados en Rumanía, ya que las dos son compatibles. Si se pide la pensión de jubilación conforme al Convenio Europeo, la cuantía de la pensión por los años trabajados en España sería afectada. Para más aclaraciones, le invitamos pedir cita para una consulta jurídica, llamando al número de teléfono 932 006 766 o mediante correo electrónico: secretaria@marinpasalodos.com.
Hola, buenas!
Mi pareja es Rumana y aunque trabajamos y vivimos en España paga la cuota de la seguridad social Rumana cada mes.
Tenemos planteado casarnos y él quiere pedir la nacionalidad Española, ¿Perdería entonces así el derecho a cobrar pensión de jubilación en el momento que se jubile? Ahora tiene 26 años, todavía le falta mucho para jubilarse, pero es una cuestión que quiere tener clara antes de seguir pagando la seguridad social Rumana.
Gracias de antemano.
Buenos días,
En primer lugar le damos las gracias por su comentario y le contestamos a continuación:
Si su pareja solicita la nacionalidad española y tiene abonadas las cotizaciones en Rumania, a efectos de jubilación, tendrá el mismo derecho de percibir cantidades del país de origen. No hay problema alguno.
Para que entienda Usted mejor: cualquier persona (da igual la nacionalidad que tenga) que trabaja en varios países puede solicitar dichas cotizaciones a la hora de jubilarse, mediante Convenios suscritos entre los países.
Si necesita más detalles, rogamos, contacte con nuestros abogados al número de teléfono siguiente: 932006766.
Atentamente,
Marin&Pasalodos Abogados
Buna seara ,eu am facut 61 ani ,sunt pensionata in tara la limita de varsta 61 si o luna,am 17 si 9 luni in tara aici am de moment aproape 15 ani si as dori sa ma pensionez aici la 64 ani deci fac 17 ani si cateva luni aici,intrebarea este pensia din tara mar incurca aici ca sa cobrez banii care am dreptul dupa anii cotizati aici ?sau cumuleaza pensia din tara si aici voi lua mai putin?Multumesc mult daca ma lamuriti pentru ca fiecare vorbeste in toate felurile si sunt in dilema.Sau astept sa fac 65 de ani si in jur de 18 ani si ceva ani lucrati aici.
Buna ziua.
Multumim pt mesaj si ne cerem scuze pt intarzierea raspunsului insa abia acum ne-a intrat in sistem acest mesaj.
Astfel cum ati prezentat situatia dvs personala sfatul nostru este: sa va pensionati in Spania dupa legea nationala (adica Legea Spaniei si NU dupa Conveniul European). Avand in vedere ca aveti cei 15 ani cotizati in Spania, puteti sa va pensionati in Spania FARA A RECUNOASTE ANII DIN ROMANIA. In acest mod veti avea doua pensii: cea din Romania si cea din Spania. Este perfect legal deoarece acestea sunt compatibile. In cazul in care veti fi intrebata daca vreti sa va fie recunoscuti anii din Romania in Spania va trebui sa spuneti ca NU pt ca, daca se vor cumula, pensia platita de statul Spaniol va fi mai mica decat daca solicitati pensia doar pe legislatia spaniola pt anii lucrati in Spania.
Sper ca v-am fost de ajutor.
Pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon 932006766.
Va multumim
Multumesc frumos ,o sa tin cont de raspunsul dat.O sa tinem legatura,
Buenos días! Tengo una pregunta: mi padre tiene 64 años, en junio de 2020 cumple 65(a día de hoy tiene cotizados en España 13 años y 3 meses) y lleva jubilado en Rumanía desde los 59. Para darle el subsidio de aquí le tuvieron que «coger» 1 año cotizado en Rumanía.
Ahora le dicen que para pedir la jubilación en España tiene que presentar la cartea de munca y él ya no la tiene. Si dice aquí que ya está jubilado en Rumanía le podrían penalizar o quitar la pensión o es indiferente cobrar pensión en España y en Rumanía.
Muchísimas gracias de ante mano.!
Buenos días.
Le piden «cartea de munca» porque, cuando va a presentar la solicitud de jubilación, se computaran loa años trabajados en Rumania con los años trabajados y cotizados en España. Sera una solicitud de jubilación por Convenio Europeo. Es correcto así que, si no dispone de «cartea de munca» puede solicitar ante «Casa de asigurari din Romania» un documento que acredite todos lo años cotizados en Rumania.
No pasa nada si esta jubilado en Rumania, puesto que la jubilación española y la de Rumania son compatibles. Cada estado abonará lo que le corresponde. (en función de los años cotizados en cada estado).
Espero que le hemos podido ayudar con la respuesta.
Si necesita más detalles, rogamos, contacte con nuestros abogados al número de teléfono siguiente: 932006766.
Atentamente,
Marin&Pasalodos Abogados
am un an lucrat in spaniasi 39 ani in romania..Acum primesc un subsidiu ajutor familiar,implinesc 63 ani si gindesc sa cer o bucatica de pensie in spania.In romania primesc pensie normala pot cere cu 1 an cotizat in spania .Mentionez ca indeplinesc toate conditiile de pensionare anticipata
Buna ziua
In primul rand va multumesc pentru informatile pe care ni le dati si pentru profesionalismul cu care raspundeti la intrebari .
Implinesc 65 de ani in decembrie 2019 si am cotizat in Romania 29 de ani.
In Spaña cotizez de 13 ani si 9luni si as dori sa continui sa cotizez pana la15 ani ( minimu necesar pentru pensie inSpaña )
INTREBARE
Pot sa cer pensia pentru ani cotizati in Romania si sa continui sa lucrez (cotizez ) in Spania .
Depunerea dosarului de pensie pentru Romania se face din Spaña sau trebuie sa merg in tara.
Cum ma sfatuiti ca este mai bine sa cer pensie comunitara sau separate din cele doua tari .
MULTUMESC
O ZI FRUMOASA VA DORESC
Buna ziua.
In primul rad va multumim pt mesaj.
La prima intrebare raspunsul este afirmativ. Puteti primi pensia din Romania si sa continuati sa lucrati in Spania.
2.) Daca NU doriti sa va pensionati aplicand Conveniul European atunci solicitarea de pensionare trebuie depusa la Casa de Pensii din Romania (de unde aveti domiciliul in Romania).
3.) Eu m-as pensiona in Romania dupa legea nationala (adica legea romana) si in Spania dupa legea Spaniola, ambele pensii fiind compatibile.
Va dorim succes si sper ca am putut fi de folos.
Zi frumoasa !
Ani care nu au fost trecuti an cartea de munca se pun la vechime.?
Buna ziua,
doar daca aveti dovada efectuarii acestor ani, adica daca aveti o adeverinta de la Casa de Pensii care sa specifice perioadele care nu sunt trecute in cartea de munca.
In speranta ca v-am putut fi de ajutor, va saluta cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS.
Buna ziua. In urma cu 3 ani am fost la biroul dumneavoastră pentru o consultatie. De atunci datele problemei sau schimbat. Va spun in mare situația mea la orala. Vârsta 62 cotizat in Romania 25 de ani cu armata inclusa. In Spania am cotizat 17 ani. Acum sunt in soamaj până în data de 12 decembrie după care cu o luna de pauza o sa intru probabil în ajuda. Întrebarea mea este : daca nu o sa mai lucrez împlinind vârstă de 63 de ani o sa pot sa înainteze actele pentru prejubilación eu fiind în ajuda ?? Menționez că în România nu sunt pensionar.Vreau sa mai știu dacă dumneavoastră vă ocupați de pregătirea acestor acte ?? În funcție de răspunsul dumneavoastră voi plati o consulta mai detaliată … Cu respecte Traian..
Buna ziua.
In primul rand va multumim pt mesaj ! Gasiti, in continuare, raspunsul la intrebarea dvs:
Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este afirmativ, cu urmatoarele precizari: veti putea solicita pensionarea anticipata cand veti implini varsta de 63 ani, intrunind perioada minima ceruta pentru cotizare (35 de ani), numai daca veti fi intr-o situatie de ,,alta¨ sau situatie ,,ASIMILADA AL ALTA¨. Una dintre situatiile asimílate este exact ,,percepción de la ayuda equivalente a jubilación anticipada¨ ; deci daca va referiti la acest tip de ayuda, atunci da, puteti solicita pensia anticipata daca sunteti in situatia aceasta de ayuda. La fel, si somajul este situatie asimilada al alta, in anumite conditii, si de exemplu, daca veti implini varsta pensionarii si la acel moment primiti prestación contributiva¨ sau ,,el subsidio por desempleo¨,puteti cere pensionarea. Puteti consulta toate situatiile asimílate ,,al alta¨ pe site-ul Securitatii sociale, accesand http://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Trabajadores/PrestacionesPensionesTrabajadores/10963/28393/28396/28471/6155#6155.
Va asteptam la o consultatie juridica la cabinetul nostru pentru detalierea informatiilor!
O zi buna!
Cu respect,
Buna seara am o intrebare, am lucrat in romiinia 18 ani si aici in spaña am 10 , my edad es de 48 años, ma pot jubila cind implinesc 55 de ani . Ani se ppoate uni cu cei di romiinia cu cei din sapña??
Buna ziua.
In primul rand va multumim pt mesaj ! Gasiti, in continuare, raspunsurile la intrebarile dvs:
1-)Da, puteti cumula anii cotizati in Romania cu cei din Spania. In acest caz va trebui sa va pensionati conform Conveniului European subscris de catre cele doua state europene.
Sfatul meu, insa, este sa cotizati in Spania cel putin 15 ani si sa prezentati solicitarea de pensionare in Spania, dupa legea nationala.
2-) In ceea ce priveste pensionarea la 55 de ani, sunt f multe elemente pe care trebuie sa le cunoastem pt a da un raspuns corect. In termeni generali, acest lucru, NU este posibil. Sunt exceptii de la regula in anumite cazuri: daca va incadrati in profesiile cu grad de pericol sau toxicitate, daca aveti vreun grad de discapacitate etc.
Pentru mai multe informatii va asteptam la o consultatie juridica la cabinetul nostru !
O zi buna!
Cu respect,
Buna ziua Am vorbit la telefon sa las un comentario, am 60 ani, lucrez ca empleada de hogar, in Romania am cotizat 30 ani si iau pensie iar in Spania cotizati 11si 8 luni. Pentru motive personales plec in tara si as vrea sa stiu ce drepuri am in cazul in care nu ma intorc si ce drepuri am in cazul in care ma intorc., daca pot beneficia de pensie anticipata vreun ajutor etc si la ce varstra, cum se calculeaza pensia aici in Spania. As dori foarte mult sa ma ajutati sa iau o decizie corecta cea mai buna. Nu am inteles daca ultimi doi ani din cei 15 trebuie lucrati inainte de ani de pensionare adica de63-65 ani. Va multumesc anticipat
Buna ziua,
Puteti cere pensionarea anticipata in Spania cand veti implini varsta de 63 ani, intrunind perioada minima de cotizare care este de 35 ani (desigur, cumuland anii lucrati in Romania cu cei de aici, si doar in cazul in care indepliniti o serie de conditii). Tocmai din aceste considerente, astfel cum v-am spus telefonic, se poate realiza o consultatie juridica detaliata. V-am trimis un e-mail in care va explicam modalitatea de a efectua o consultatie juridica cu avocatii cabinetului nostru, pentru a va explica cum se aplica legislatia in cazul dumneavoastra concret, fiind o tema pentru care este nevoie sa ne dati mai multe detalii pentru a va spune daca indepliniti conditiile, precum si care optiune este mai rentabila pentru dumneavoastra.
O zi frumoasa!
Bună seara.Am o întrebare dacă se poate.Am lucrat în România 19 ani și aici .,am lucrat an camp, în Spania 8 ani și jumatate cotizati .As vrea sa stiu dacă am dreptul la subsidiu de 52 ani care duce direct la pensionare.Eu am 54 anul acesta.Mulțumesc mult .
Buna ziua.
In primul rand va multumim pt comentariul dvs.
In al-2 lea rand, astfel cum v-am explicat si telefonic, astazi, pentru a putea raspunde in mod corect si complet intrebarilor dvs avem nevoie de mai multe informatii. Insa, ca si raspuns la intrebarile dvs, conform legii, gasiti in continuare raspunsul nostru:
«El sistema de protección por desempleo previsto para el colectivo del Sistema Especial para Trabajadores por Cuenta Ajena Agrarios, presenta algunas características propias según vayan dirigidas a las personas trabajadoras fijas, fijas discontinuas o eventuales.
Si bien las personas trabajadoras fijas y fijas discontinuas podrán acceder a las prestaciones y subsidios por desempleo, en las mismas condiciones que cualquier persona trabajadora por cuenta ajena no agraria del Régimen General de la Seguridad Social, el colectivo de trabajadores eventuales no podrá acceder al subsidio por desempleo.
Las personas trabajadoras eventuales que residan en las Comunidades Autónomas de Extremadura y Andalucía podrán tener derecho al subsidio para eventuales agrícolas (si han percibido el mismo en alguno de los tres años naturales inmediatamente anteriores a la fecha de solicitud y cumplen el resto de requisitos), o en caso de no tener derecho a este subsidio, podrán acceder a la renta agraria.
Asimismo, las personas trabajadoras fijas discontinuas que residan y realicen su actividad en Andalucía y Extremadura, tendrán consideración tanto de personas trabajadoras fijas discontinuas como de eventuales cuando se encuentren en alguna de las siguientes circunstancias:
Situación de desempleo por haberse interrumpido la actividad de temporada de la empresa.
Cuando la actividad se suspenda por causas económicas, tecnológicas o de fuerza mayor.
Cuando, tras las situaciones anteriores, cesen de forma involuntaria en un trabajo eventual agrario.
Speram ca v-am fost de ajutor.
Zi buna !
Buenos días, tengo cotizados en Rumanía 14 años y en España 28 años. Mi solicitud de jubilación por Reglamentos Comunitarios está en tramite. No tengo claro si desde la fecha del hecho causante recibiré la jubilación española sin haber llagado la respuesta de Rumanía. Gracias.
Buenos días,
Si, Usted recibirá la jubilación desde el hecho causante, si ha presentado la solicitud en el plazo establecido. (90 días desde el cese del trabajo) Fuera de plazo no hay atrasos.
Puesto que solicitó la jubilación por Reglamentos Comunitarios la respuesta de Rumania es necesaria para el calculo de la jubilación así que, entendemos, la resolución se dictará después de recibir dicha respuesta de Rumania.
PS. Si la solicitud se presenta transcurridos más de tres meses desde la fecha del cese, los efectos económicos de la pensión se producen con una retroactividad máxima de tres meses desde la presentación de la solicitud.
Atentamente,
Marin&Pasalodos Abogados
Buna seara ! Va rog daca puteti sa ma lamuriti intr-o problema ! Am lucrat un Romanis 17 ani ,apoi am venit in Spania si am lucrat 20 ,dar din pacate numai 14ani cu acte ! Acum sunt in subsidio del 52 ,dar cand mi l-au aprobat a trebuit sa aduc din tara,cartea de munca ,ca sa complecteze cu un an,. Vreau sa stiu ,pt cand o sa ma pensionez cu 65 de ani,voi putea lua o pensie pt anii lucrati in Spania si alta pentru anii lucrati in tara ? Sau sunt obligará sa optez pentru o pensie comunitaria ,pentru ca am adus acel an ,ca sa complecteze aici pt subsidio de los 52? Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
In primul rand, va multumim pentru ca ati contactat cabinetul de avocatura Marin Pasalodos!
In al doilea rand, in legatura cu intrebarea dumneavoastra privind posibilitatea pensionarii dupa legea nationala (adica, asa cum intelegem ca v-ar interesa, sa obtineti pensie din ambele state dupa legea fiecaruia, si nu dupa prevedirile de la nivel European), va facem urmatoarea precizare:
Conform legislatiei in vigoare, Seguridad Social va acepta solicitarea dumneavoastra de pensionare (dupa ce veti implini varsta de 65 ani) doar in cazul in care demonstrati ca ati cotizat la statul Spaniol minim 15 ani (5.475 zile).
Daca doriti lamuriri suplimentare,sau aveti si alte intrebari, va invitam sa realizati o consultatie juridica cu avocatii cabinetului nostru. Consultatia se poate realiza prezential, sau prin e-mail daca dumneavoastra sunteti in imposibilítate de a ajunge la biroul nostru. Asadar, pretul consultatiei este de 60 euro + 21% TVA – total de 72,60 euro. Daca ulterior consultatiei juridice, veti decide sa angajati avocatii cabinetului Marin&Pasalodos, pretul achitat de dumneavoastra pentru consultatia juridica vi se va returna din onorariile finale.
Daca doriti sa procedati astfel, va rugam sa ne comunicati pentru a va facilita datele contului bancar. Ulterior, dupa ce veti efectua plata onorariului pentru consultatia juridica, veti primi raspunsul la consultatie precum si factura aferenta achitarii costului acesteia.
O zi buna!
Cu respect,
Buna ziua, sunt pensionat in Romania pentru 35 de ani cotizati, acum cand implinesc 65 de ani si am 14 ani cotizati in Spania, imi cere sa prezint la Seguridad Social impreuna cu cererea de pensionare fotocopia dupa cartea de munca compulsata.
Intrebarea mea este: Trebuie sa aduc din Romania cartea de munca? Va multumesc
Buna ziua.
In primul rand, va multumim pentru ca ati contactat cabinetul de avocatura Marin Pasalodos!
In al doilea rand, in legatura cu intrebarea dumneavoastra daca solicitarea pt obtinerea pensiei s-a realizat conform Conveniului European subscris intre Romania si Spania, atunci trebuie depusa cartea de munca in original si cei de la Seguridad Social vor face copie conform cu originalul ( adica, compulsada). Este adevarat ca, chiar daca veti aduce cartea de munca din Romania, cei de la Seguridad Social vor trimite adresa catre Casa de Asigurari din Romania pentru a verifica anii cotizati in tara de origine. Deci, raspunsul este: DA, trebuie sa prezentati cartea de munca sau o adeverinta emisa de catre Casa de Asigurari din Romania din care sa reiasa stagiul de cotizare.
Speram ca v-am fost de ajutor.
Zi buna !
Buna ziua ,am lucrat jn Rommania 20 de ani si in Spania 11 acum am varsta de 59 de ani si sunt injutor pentru persoane mai mari de 52 de ani de 3 ani .Vreau sa stiu daca acest ajutor contribue si pentru pensionarea anticipata ,mai exact daca ma pot pensiona anticipat la varsta de 61 de ani .Mentionez ca am decizia de acest ajutor pana la data cand implinesc 61 de ani eliberata de acum 3ani si jumatate. multumim si o zi buna.
Buna ziua.
In primul rand, va multumim pentru ca ati contactat cabinetul de avocatura Marin Pasalodos!
In al doilea rand, in legatura cu intrebarea dumneavoastra trebuie sa aveti in vedere ca, pentru a beneficia de pensionare anticipata la varsta de 61 de ani, legea prevede un stagiu de cotizare de minim 35 de ani. Din ceea ce explicati, inteleg, ca intre ambele State aveti doar 34 de ani cotizati. O sa va atasez tabelul din lege care explica cati ani trebuiesc a fi cotizati pt pensionare anticipata:
o Trabajadores que hayan cumplido las siguientes edades:
Año del hecho causante Edad exigida según períodos cotizados en el momento del hecho causante Edad exigida con 33 años cotizados en el momento del hecho causante
2018 61 y 6 meses 34 años y 6 meses o más 62 años
2019 61 y 8 meses 34 años y 9 meses o más 62 y 4 meses
2020 61 y 10 meses 35 años o más 62 y 8 meses
2021 62 años 35 años y 3 meses o más 63 años
2022 62 y 2 meses 35 años y 6 meses o más 63 y 4 meses
2023 62 y 4 meses 35 años y 9 meses o más 63 y 8 meses
2024 62 y 6 meses 36 años o más 64 años
2025 62 y 8 meses 36 años y 3 meses o más 64 y 4 meses
2026 62 y 10 meses 36 años y 3 meses o más 64 y 8 meses
2027 y siguientes 63 años 36 años y 6 meses 65 años
Acest ajutor de care beneficiati DA, cotizeaza pt dvs, insa la minim. Mai pe inteles, atunci cand se va efectua calculul pensiei dvs se va face pe ultimii 15 ani si evident, daca in ultimii ani ati cotizat la minim si cuantumul pensiei va fi afectat.
O zi buna!
Cu respect,
Marin&Pasalodos
Buna ziua. Am o mare placere sa vorbesc cu dumneavoastra si sa va cer parerea.
Actualmente voi implini 50 ce ani in septembrie 2020. Am lucrat in Romania 15 ani cotizati.
Traiesc in Spania din iulie 2003 . M-am casatorit cu un spaniol si avem 2 copii. Sotul nu lucreaza din 2008 si are un subsidio de 430 euro si 59 de ani. Avind in vedere ca nu lucreaza din 2008 si are 59 de ani , cotizati 27, si cu proroga de la 55 pina la 61, pensia sotului meu va fi foarte mica.
Se intelege ca voi trai si voi lucra pentru toata viata din 2003 in SPANIA
Eu am 5 ani cotizati in Spania. Actualmente lucrez ca si auxiliar de enfermerie intr-o rezidenta de batrini in satul unde traiesc.
Intrebarea mea este. Ce trebuie sa fac ca sa imi aduc cei 15 ani cotizati in Romania?
Se poate cere pensia pentru anii ce imi corespund in Romania la 62 de ani, sau cind corespunde virsta de pensie ce am dreptul in Romania.
Cind voi implini anii de pensionare din Spania , ce sint la 67 de ani se poate adauga cele doua pensii ? Nu imi miccsoreaza pensia ce as avea dreptul in Spania.
Daca vreau sa iau nacionalitatea spaniola , ma va afecta si in ce masura aceasta decizie
Sint intr-o dilema foarte mare si nu stiu cum sa acctionez sau ce trebue sa fac .
Multumesc penteu timpul acordat.
Va doresc multa sanatate si sa aveti puterea de a ajuta cit mai multe persoana .
Buna ziua,
Va multumim pentru ca ne-ati contactat! Privind situatia expusa de dumneavoastra, va mentionam urmatoarele:
-privind varsta de pensionare in Spania pentru cei nascuti in anul 1970, aceasta se va atinge cand se vor implini 67 ani, deci se va putea iesi la pensie in anul 2037. In acel moment veti avea 22 de ani cotizati in Spania.
-la momentul de fata, noi nu recomandam aplicarea conveniilor comunitare pentru calcularea pensiei, intrucat acestea indica faptul ca, facand suma intre anii munciti in Romania si cei din Spania, si calculandu-se in functie de asta pensia corespunzatoare in fiecare dintre cele doua state in parte, atunci atat Romania cat si Spania vor plati o pensie corespunzatoare numarului de ani munciti in fiecare. In cazul dumneavoastra, total ani cotizati – vor fi 37 (15 in Romania si 22 aici). Spania va caluca pensia luand in calcul numarul de 37 de ani cotizati in total (100% din baza regulatoare) si din rezultatul obtinut se va reduce partea corespondenta anilor cotizati in Spania (cei 22 din totalul de 37, deci un 59%). Astfel, Spania va abona 59% din pensia care rezulta conform calculelor dupa normativa de aici. Pe de cealalta parte, Romania, deci, va trebui sa achite restul de 41% din pensia dumneavoastra, insa nu va fi din calculul realizat de Spania, ci conform calculului facut dupa legislatia romaneasca. Iar fiindca la acest moment, pensia romaneasca este atat de mica, rezultatul corespondent in suma efectiva de bani pe care ati primi-o din fiecare tara nu compenseaza cu varianta cealalta, si anume de a solicita direct toata pensia in Spania, dupa legea nationala si nu aplicarea conveniilor.
In concluzie, este mai avantajos pentru dumneavoastra sa solicitati pensia doar in Spania. In anul 2037 veti avea 22 ani cotizati, iar in acel moment, daca perioada minima te cotizare va va permite sa va pensionati in Spania iar pensia in Romania va fi in continuare una atat de mica, ati putea sa solicitati pensia dupa legea nationala in fiecare tara. Clar, cand va fi momentul si faceti solicitarea aici, nu ar trebui sa mentionati celor de la Seguridad Social din Spania ca aveti perioade cotiozate in Romania, pentru ca alegeti varianta pensionarii dupa legea nationala a Spaniei.
Desigur, aceste lucruri pot varia pana in anul 2037. Dar vorbind strict de momentul actual, varianta indicata ar fi cea mai avantajoana pentru dumneavoastra.
Ca ultima precizare, noi solicitam un onorariu inainte de a raspunde la consultatiile juridice; am dorit sa facem insa o exceptie pentru dumneavoastra, iar daca sunteti mai lamurita, speram noi, in urma raspunsului, va rugam sa dati o recenzie paginii cabinetului nostru de avocatura pe Google, cautand ABOGADOS BARCELONA MARIN & PASALODOS. Daca mai aveti nelamuriri suplimentare, nu ezitati sa ne contactati pentru a face o programare pentru o consultatie juridica!
Va dorim toate cele bune!
Cu respect,
Hola tengo 61anios y 6 meses tengo en Rumania 23 ani os de trabajo y aquí en España 12anios puedo jubilar!!
Buna ziua!
Am implinit 65 de ani si am cotizat 14 ani in Spania si minim pentru pensie sunt 15 ani, intrebarea mea este: pot sa platesc cotizatia pentru un an din mina ca sa ma pot pensiona?
Si avind in vedere situatia cu coronavirus nu a putut depune actele pentru a ma pensiona si primeam subsidio, stiti daca imi anuleaza subsidio si daca pot sa predau documentele dupa situatia actuala?
Dumneavostra la birou puteti trimite actele in numele meu?
la anul implinesc 66 de ani, deci varsta de pensionare in spania. Unde este mai avantajos sa depun pensia?
Buna ziua.
Depinde de stagiul de cotizare. Daca ati cotizat minim 15 ani in Spania este mai avantajos sa va pensionati in Spania conform legii spaniole fara a recunoaste si cumula anii din Romania.
Si in Romania va pensionati dupa legea romana, in acelasi mod (fara sa cumulati anii cotizati in Spania).
Cele doua pensii sunt compatibile.
Va multumim pentru ca ne-ati contactat si va stam la dispozitie la numarul de telefon: 932006766.
Cu stima
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
Buna ziua. Am 63,5 ani , am cotizati 23 ani in Romania si 19 ani cotizati in Spania, sunt in somaj pina in noiembrie si am dreptul la ajutorul pentru persoane peste 52 ani pina la 66añi si 4 luni tinind cont numai de ani cotizati in Spania . Actualmente in Romania an pensie anticipata partiala. Daca decid sa totalizez ani cotizati in Romania indeplinesc conditiile de pensionare fara penalizare si in Spania
INTRBAREA mea este calculul pensiei in Spania se va face atit prorata cu Romania cit si nacional spaniol tinind cont ca depasesc termenul minim de 15 ani cotizati in final ajungind la 20,5 ani . Va multumesc
Buna ziua.
In primul rand dorim sa va multumim pt mesajul trimis.
In speranta ca am inteles corect intrebarea consideram ca, daca veti solicita pensia conform Conveniului European si veti recunoaste anii din Romania atunci se va face un calcul si din 100% fiecare stat va plati ceea ce a primit. In cazul dvs, avand mai multi ani cotizati in Romania decat in Spania, cuantumul pensiei platite de catre statul spaniol va scadea, Spania fiind obligata a plati conform procentajului corespunzator.
Cred ca varianta cea mai buna ar fi sa va pensionati in Spania conform legii nationale si in Romania conform legii romanesti, aceste doua pensii fiind compatibile.
Insa, in ultima perioada, casele de pensii din Romania obliga cetatenii romani cu resedinta in strainatate sa depuna solicitarea in statul de resedinta deci, practic sa solicite acest drept conform conveniului european.
In speranta ca v-am putut raspunde la intrebare, va saluta, cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
BUNA ZIUA,SUNTETI FOARTE BUNI !
Buna ziua.
Va multumim din suflet pentru aprecieri !
Zi frumoasa va dorim !
Cu respect,
Florentina Marin
Buna , Am 62 de ani si 5 luni dar am o problema mi-au denegat ajutorul pentru Mayores de 55 de ani pentru faptul ca nu am lucrati 15 ani in Spania ,dar am lucrati in Romania 22 in Germania 4,5 ani iar acum in Spania am 7 ani Va rog cum pot sa obtin anii din Romania ca sa pot cere acest ajutor,S-au ce posibilitati am sa ma pensionez acum deore ce nu am nici lucru nici ajutor ,nu ma intereseaza cat ma penalizeaza vreau sa ma pensionez cat mai repede As fi vrut sa vin la d-voastra dar sant in Pais Vasco pentru mai multe detalii ,Multumesc.
Buna ziua.
In primul rand dorim sa va multumim pt mesajul trimis.
In speranta ca am inteles corect speta pentru a putea primi ajutorul trebuie sa prezentati catre casa de asigurari spaniola (Seguridad Social) cartea de munca din Romania in original (ei o vor vedea si vor face copii conform cu originalul) iar apoi, intern, vor trimite catre Casa de Pensii din Romania pt a li se confirma ca ati lucrat 22 de ani acolo (in Romania). Dupa ce se vor face aceste verificari veti primi ajutorul (ayuda para mayores de 55 años). Sau puteti sa solicitati la Casa de Pensii de unde aveti domiciliul in Romania o adeverinta prin care sa se specifice anii de munca cotizati in Romania.
2. Pentru a solicita pensia inainte de varsta de pensionare trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 35 de ani intre toate statele unde ati lucrat si eu observ ca aveti doar 33,5 ani cotizati.
Deci, varianta este solicitarea ajutorului deocamdata, ajutor ce cotizeaza si el la vechimea in munca.
In speranta ca v-am fost de ajutor, va saluta cu respect,
Florentina Marin
¡Buenos días!¡Feliz año nuevo!
Mi mujer es rumana y solicito la pensión de Rumanía desde el INSS en España, pues ella tiene 61 años. La pensión de Rumanía se le ha concedido con una cuantía de 1290 leí. Pero al poco tiempo ha recibido una carta con una resolución del INSS en la que dice cancelar la jubilación por: ’ haber solicitado aplazamiento del estudio de derechos por España’.
El la carta recibida desde Rumanía constan cotizados en Rumanía 24 años 5 meses y 9 días. Y en la misma carta constan cotizados en España 8 años 6 meses y 22 días. En total son 31 años y 4 meses lo que escribe en la carta.
Mi mujer cobra el subsidio de mayores de 55 años y ahora no sabe si podrá continuar cobrando el subsidio. Tampoco entiende bien la resolución desde España .
¿Pueden darnos alguna explicación de ésto?
¿Va a seguir cobrando el subsidio?
¿Podrá jubilarse anticipadamente?
Un saludo. Y gracias si nos pueden ayudar.
Buenos días y feliz año nuevo!
En primer lugar le damos las gracias por su comentario y, en segundo lugar, le queremos explicar la modalidad de trabajo de este despacho. Su mensaje constituye el objeto de una consulta jurídica y por lo tanto debería Usted llamar al despacho para pedir hora con uno de nuestros letrados abonando el coste de dicha consulta (60 euros más IVA). Aun así, tal y como hacemos con todos que escriben en nuestra pagina web le contestaré brevemente:
Entendemos que su mujer solicitó la jubilación mediante Convenios Europeos. En este caso tanto Rumania como España pagaran una cuantía en función de los años cotizados en cada Estado Miembro de la UE.
De momento, como ya tiene la resolución rumana, se entiende que solo cumple los requisitos de la ley rumana para una jubilación anticipada pero tal y como explica Usted su mujer no tiene los 35 años cotizados en toda su vida laboral, una condición obligatoria para solicitar la jubilación anticipada en España.
De los elementos facilitados entendemos que hasta que no cumpla la edad de jubilación NO podrá solicitar la anticipada.
Atentamente,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
Hola, ;locuesc in spaña si cobrez el subsidio de 52 ,avind 62 Ani am dreptu de pensie in Romania care ar fi de 575 leí intrebarea mea este pot SA cobrez subsidio + 575 leí din Romania? Mentionez ca am solicitat pensia acolo in Romania nu aici .. multumesc
Bună ziua!
Vă mulțumim că ați contactat cabinetul de avocatură Marin&Pasalodos!
Din mail-ul Dvs înțelegem ca primiți «el subsidio de mayores de 52» . Conform legii acest ajutor va fi acordat până când beneficiarul se poate pensiona, astfel încât ar înceta să mai primească la vârsta obișnuită de pensionare acest ajutor, indiferent dacă accesează sau nu pensionarea. Așadar, subvenția este incompatibila cu pensia. Acum nu as putea sa va spun daca organismele publice spaniole au luat la cunostiinta de faptul ca sunteti beneficiar al unei pensii in Romania. In cazul in care au aceasta informatie nu veti mai primi ajutorul.
In speranta ca am reusit sa va fim de ajutor, va saluta, cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
BUNA ZIUA,VA ROG CU RESPECT CAND AVETI TIMP, SA MI LA O INTREBARE :AM 56 DE ANI,AM LUCRAT IN ROMANIA 22ANI IAR IN SPANIA 14 ANI CU CONTRACT DE 20 ORE/SAPTAMANA(EMPLEADA DE HOGAR),AM DREPTUL SA SOLICIT,SUBSIDIDO ?MULTUMESC ANTICIPAT.
Buna ziua
Doresc și eu o informație
Eu și soțul meu dorim să plecăm definitiv în România
Vrem să știm ce formulario trebuie să cerem la seguridad social pentru a ne da cu ani cotizati aici în Spania pentru a demonstrar în România pentru pensionare Aparte de la Vida Laboral hay otro formulario ? Y si si cual es esto?
Muchas gracias
Bună ziua!
Vă mulțumim că ați contactat cabinetul de avocatură Marin&Pasalodos!
Avand in vedere ca ultimul loc de munca l-ati avut/aveti in Spania (asta inteleg din mesajul dvs) trebuie sa solicitati pensia prin Conveniu European la casa de pensie de unde aveti domiciliul aici, in Spania (deci la Seguridad Social). Va vor solicita sa depuneti cartea de munca in copie si sa aratati originalul sau o adeverinta de la Casa de Pensii din Romania prin care sa se specifice stagiul de cotizare din Romania. Eu inteleg ca vreti sa plecati in Romania definitiv insa, ma tem ca in Romania la depunerea dosarului de pensionare va vor trimite sa depuneti dosarul in Statul unde ati avut ultimul loc de munca (adica Spania).
Insa va raspund la intrebare: pentru a demonstra anii cotizati in Spania aveti nevoie de «vida laboral» actualizata. Oricum atat Romania cat si Spania vor cumunica intern, intre institutii, pentru a solicita stagiul de cotizatii din Spania.
In speranta ca v-am putut fi utili, va saluta cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS.
Bunos dias, mi madre acaba de cumplir 65 años, lleva empatronada en españa 10 y sin haber estado cotizando nunca en la SS en cuyo caso si en rumania esta percibiendo la pension por los años q ha estado trabajando, podra solicitar la pension no contributiva?En caso afirmativo q documentacion tendra q aportar de las autoridades rumanas? Muchas gracias, un saludo.
Buenos días,
En primer lugar le damos las gracias por su comentario y a continuación le explicamos cuales son los requisitos para que su madre pueda recibir una pensión no contributiva.
En el caso de que su pensión de Rumania no supera la cantidad de 5.639,20 euros anuales tendría derecho a la pensión no contributiva española. OJO: también hay que prestar atención a los ingresos de todos los miembros de su unidad de convivencia (con quien vive en el mismo domicilio).
Pueden ser beneficiarios de la pensión no contributiva de jubilación los ciudadanos españoles y nacionales de otros países, con residencia legal en España que cumplen los siguientes REQUISITOS:
• Carecer de ingresos suficientes
Existe carencia cuando las rentas o ingresos de que se disponga, en cómputo anual para 2021, sean inferiores a 5.639,20 € anuales.
No obstante, si son inferiores a 5.639,20 € anuales y se convive con familiares, únicamente se cumple el requisito cuando la suma de las rentas o ingresos anuales de todos los miembros de su unidad económica de convivencia, sean inferiores a las cuantías que se recogen más adelante.
Existirá unidad económica de convivencia en todos los casos de convivencia del beneficiario con otras personas unidas con aquel por matrimonio o por lazos de parentesco de consanguinidad o adopción hasta el segundo grado. El parentesco por consanguinidad hasta el 2º grado alcanza a: padres, abuelos, hijos, nietos y hermanos del solicitante.
a. Convivencia sólo con su cónyuge y/o parientes consanguíneos de segundo grado:
Nº convivientes €/Año
2 9.586,64
3 13.534,08
4 17.481,52
… …
b. Si entre los parientes consanguíneos con los que convive se encuentra alguno de sus padres o hijos:
Nº convivientes €/Año
2 23.966,60
3 33.835,20
4 42.703,80
… …
• Específicos de la propia pensión no contributiva de jubilación
o Edad: Tener sesenta y cinco o más años.
o Residencia: Residir en territorio español y haberlo hecho durante un período de diez años, en el período que media entre la fecha de cumplimiento de los dieciséis años y la de devengo de la pensión, de los cuales dos han de ser consecutivos e inmediatamente anteriores a la fecha de la solicitud.
La pensión no contributiva de jubilación es incompatible con la pensión no contributiva de invalidez, con las pensiones asistenciales, reguladas en la Ley 45/1960, de 21 de julio, por la que se crean determinados Fondos Nacionales para la aplicación social del Impuesto y del Ahorro, y suprimidas por la Ley 28/1992, de 24 de noviembre, de Medidas Presupuestarias Urgentes y con los subsidios de garantía de ingresos mínimos y por ayuda de tercera persona contemplados por el Real Decreto Legislativo 1/2013, de 29 de noviembre, por el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley General de derechos de las personas con discapacidad y de su inclusión social , así como con la condición de causante de la asignación familiar por hijo a cargo mayor de 18 años y con discapacidad igual o superior al 65%.
La cuantía individual de la pensión se establece en función del número de beneficiarios de pensión no contributiva integrados en la misma unidad económica de convivencia, de los ingresos personales y/o los de las personas que integran la unidad económica, no pudiendo ser inferior dicha cuantía a 1.409,80 € anuales, que se corresponde con el 25 por 100 del importe íntegro para el año 2021.
Esperemos que le haya sido de utilidad la información remitida.
Atentamente,
Marin Pasalodos Abogados
Buenas tardes, agradezco mucho vuestra detallada información como su pronta respuesta y por lo que me indican creo que tendrá dr a solicitarla, pero supongo que al recibir pensión de Rumania, tendrá que aportar algún Certificado de la SS de ahi, en cuyo caso, no se si sabrán que datos tendrá que contener ? gracias de nuevo, un cordial saludo.
Buenos días
Tengo cotizados en Rumanía 21 años,9 meses y 18 días
En España he cotizado 11años 8 meses y26 días
Acabo de recibir la decisión de pensión por limite de edad de Rumanía .
Al cumplir 65 años en España voy a pedir la jubilación aquí.
Mi pregunta es
Con los años cotizados en Rumanía y los de España ,tengo derecho a cobrar pensión CONTRIBUTIVA en España SI ?
Tengo duda porque en España solo cotize 11 años 8 meses y 26 días.
Gracias de antemano.
Bună ziua!
Vă mulțumim pentru întrebarea adresată!
Persoanele cu vârsta de 65 de ani, care sunt afiliate la un regim de securitate socială, care au plătit contribuţii de securitate socială timp de cel puţin 15 ani – dintre care doi în cei 15 ani imediat anteriori pensionării, au dreptul la o pensie pentru limită de vârstă de tip contributiv (pensión de jubilación). Așadar, pentru a obține o pensie de la statul spaniol, trebuie să cotizați timp de 15 ani la sistemul de securitate socială spaniol, din care cel puțin 2 ani trebuie să fie cuprinși în 15 ani care preced data deschiderii drepturilor.
Persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene (cazul Dvs), au posibilitatea de a solicita obţinerea drepturilor de pensie potrivit legislaţiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfăşurat activităţi profesionale. Astfel, dacă ați lucrat atât în România cât şi în Spania, veți beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporţional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislaţiilor în materie din aceste două ţări (pensie comunitară). Avand in vedere ca intre ambele state nu aveti cei 35 de ani cotizati va trebui sa solicitati pensia comunitara cand veti indeplini varsta de pensionare conform legii nationale (legea spaniola; adica pt anul 2021-la 66 de ani)
Din mesajul Dvs, înțelegem că ați lucrat 11 ani, 8 luni și 26 de zile în Spania și 21 de ani, 9 luni și 18 zile în România. În acest caz, se poate solicita pensia comunitară, adică pensia care se va calcula prin însumarea drepturilor datorate de fiecare stat pentru perioadele cotizate de pe teritoriul fiecăruia (România+Spania), întrucât Dvs nu îndepliniți condiția pentru pensia contributivă în Spania (adică cel puțin 15 ani). Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia națională, pentru că nu ați lucrat acolo timp de cel puțin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european. Adica, atunci cand veti implini varsta de 66 de ani puteti prezenta solicitarea de pensioanre in Spania, recunoscand anii lucrati in Romania si veti avea o pensie in Spania calculata celor 11 ani lucrati aici.
În același timp, o persoană pensionată deja pentru limită de vârstă în România îşi poate continua activitatea profesională în alt stat european, până împlineşte vârsta de pensie cerută de statul respectiv, moment în care poate adresa cerere de pensionare şi către autoritatea naţională competentă, pentru stabilirea dreptului pe care trebuie să îl primească în funcţie de perioada cotizată în acel stat.
Sperăm că v-am ajutat!
Cu stima,
Marin&Pasalodos Abogados
Buenos días, mi consulta tiene que ver con los años cotizados en Rumania. No se cómo pedir ni dónde la “cartea de munca” para mi padre. El trabajo en varias ciudades de Cluj, entre ellas Alba iulia. Hay alguna manera de pedirla y que llegue a españa? Estoy totalmente perdida y me lío hasta con el rumano que me cuesta entenderlo bien. No se si tengo q hacer un poder notarial para que lo solicite algún familiar de allí pero en ese caso ya no tiene nada más que el pasaporte así que no sé si le hará falta el “buletin”. Hay alguna forma fácil de pedir esa dichosa vida laboral? Gracias por adelantado
Buna ziua.
In primul rand va multumim pentru intrebarea adresata si va raspundem succint in continuare:
Angajații pot dovedi cât au lucrat de-a lungul anilor cu ajutorul adeverinței de vechime în muncă. Actul poate fi solicitat angajatorilor, însă, dacă aceştia se află în imposibilitatea de a-l elibera, direct inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM-uri), din rază căruia angajatorul își desfăşoară activitatea. Inspectoratul teritorial de muncă eliberează documentul (extrasul din Revisal) în baza registrului electronic transmis de angajator, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. Așadar, evidenţa muncii se realizează electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor (ReviSal). Conform acestui act normativ, fiecare angajator are obligaţia de a înfiinţa şi transmite la inspectoratul teritorial de muncă un registru general de evidenţă a salariaţilor şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.
Pentru obținerea unui extras din Revisal de la ITM-uri este necesară o cerere, o copie a actului de identitate și plata unei taxe de 20 de lei. Deci, are nevoie de buletin.
O alta varianta ar fi procura notariala sau prin Consulat cu pasaportul si NIE catre cineva din tara care sa mearga personal sa faca solicitarea si eliberarea adevrintelor de munca. Probabil aceasta este varianta cea mai buna pt tatal dvs.
In speranta ca v-am putut lamuri, va saluta cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
Buenas tardes,
Por favor, podría indicarme como funciona la jubilación comunitaria? Soy rumana, mujer , tengo 12 años cotizados en Rumania y 24 en España, podría beneficiar de pensión por parte del estado rumano y del estado español? Para determinar el derecho de pensión se suma el tiempo cotizado en los dos paises, después cada uno paga la parte proporcional correspondiente a cada uno? a que edad me puedo jubilar con estas cotizaciones?
Muchas gracias por su ayuda, un cordial saludo
Buna ziua,
va multumim pentru mesajul dvs si va raspundem succint la intrebari. – Astfel cum stiti un cetatean roman (sau un cetatean al unui stat european) care a lucrat in diferite state europene pe timpul vietii, cand ajunge la varsta pentru a solicita pensia pentru limita de varsta trebuie sa depuna cererea de pensioanare in fata organismului public din statul in care a avut ultimul loc de munca, manifestand si tarile europene in care a cotizat pe parcursul vietii sale in campul muncii. (se aplica Conveniul European nr 883/2004 cu modificarile aduse prin legea CEE 987/2009)
– Anii care au fost lucrati in aceste state europene se sumeaza (se aduna) doar in scopul intrunirii conditiilor de vechime in campul muncii NU si pentru calcularea pensiei si va explic de ce: NU poate plati Romania ceva ce nu a primit precum nici Spania NU poate plati ceva ce nu a primit.
– Atat Spania cat si Romania computa anii lucrati (in cazul dvs 36 ani) doar ca sa vada daca aveti stagiul minim de cotizare pentru a indeplini conditile legale de solicitare a pensiei. Apoi fiecare stat in parte calculeaza pensia teoretica (adica daca ati fi cotizat toti acesti ani doar in statul respectiv) si apoi aplica fiecare dintre aceste doua state punctajul de pensie conform legii nationale.
– In cele din urma calculeaza conform acelui punctaj de pensie cat corespunde fiecarui stat sa plateasca in functie de anii cotizati de dvs, baza de cotizatie etc.
– Aceste calcule se fac separat de catre fiecare stat in parte si rezulta cuantumul pensiei in sarcina statului roman pentru perioada cotizata in Romania si cuantumul pensiei in sarcina statului spaniol pentru perioada cotizata in Spania. De aici si faptul ca aveti doua pensii. In fond este o singura pensie insa aveti 2 platitori: Romania si Spania, fiecare platind ceea ce le corespunde pentru anii cotizati in fiecare dintre cele doua state.
Pentru anul 2022 va puteti pensiona la 66 de ani si 2 luni.
In speranta ca am putut fi de ajutor, va saluta cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS
buna ziua. am depus actele la seguridad social pt. incapacidad temporal, mi-au cerut cartea de munca din romania. mi-a ajuns azi. o intrebare. le ajunge si lor sau trebuie sa merg eu sa le prezint, avind in vedere ca,ei au cerut la bucuresti .. multumesc!!
Buna ziua,
chiar daca cei din Romania vor trimite intern documentele catre Seguridad Social sfatul meu este sa mergeti personal la Seguridad Social cu cartea de munca in original si sa cereti sa fa faca si depuna la dosar copia conform cu originalul (copia compulsada).
Cu stima,
Buna ziua,
Am varsta de 64 de ani. Ani cotizati in Romania 29 ani si 6 luni iar in Spania 12 ani si 8 luni am inteles ca pot depune dosarul de pensie ptr Spania cu 3 luni inainte de implinirea varstei de 65 ani.
Specific ca locuiesc in Romania fiind pensionara.
Am inteles ca se da un complemento de 27 euro pe luna ptr fiecare copil nascut in cazul meu 2.
Intrebarea mea este la depunerea dosarului din Romania ptr pensia din Spania pot sa anexez si copi de pe certificatele de nastere ale copiilor as putea beneficia de acest complemento sau trebuie sa locuiesti in Spania.
Buna ziua. Va mulțumim pt mesajul trimis și vom încerca sa va răspundem succint la întrebări:
1-) Dacă aveți mai mult de 35 de ani cotizați in ambele tari (România și Spania) puteți depune dosarul de pensionare in țara unde aveți reședința (deci, dacă locuiti in România mergeți la casa de pensii de la domiciliu dvs și depuneți dosarul la departamentul de pensii europene).
2-) veți primi de la statul spaniol un spor doar dacă copii dvs sunt dependenți de dvs (adică minori sau sunt in întreținerea dvs)
3-) statul spaniol, dacă pensia este una mică, mai da un surplus pt cei care locuiesc in Spania (complemento de residencia)
In speranța ca v-am fost de ajutor, va saluta cu respect,
Marin&Pasalodos Abogados
tengo 66 año y recibo pension desde rumania por 42 año de antiguedad tengo 17 año cotizado en españa como consigo pension en españa
Buna ziua,
in Spania trebuie sa depuneti dosarul de pensie conform legii nationale deoarece aveti cei 15 ani (minimul stipulat de lege) cotizati. Aveti si varsta deci, trebuie doar sa mergeti la INSS de unde aveti domiciliul si sa prezentati solicitarea pentru a primi pensia conform legii spaniole.
In speranta ca v-am putut fi de folos, va saluta, cu respect,
MARIN&PASALODOS ABOGADOS